Æble-rabarber-syltetøj med vanilje og stjerneanis

For nogle måneder siden kom den yngste hjem og ville gerne have, at vi lavede æble-rabarber-syltetøj, men jeg hoppede ikke på idéen lige med det samme, men jeg sagde “måske på et tidpunkt” eller noget i den dur. Sagen er at jeg generelt ikke er særlig stor tilhænger af rabarber, samt at vi normalt ikke spiser så meget syltetøj. Men nogle gange må man se tingene fra en ny vinkel, og når jeg prøver at lære børnene, at de skal prøve noget nyt og anderledes, må jeg jo også selv spille med i ny og næ ;-)

Så enden på det blev, at jeg købte økologiske rabarber på frost, og lagde dem i fryseren, og mere eller mindre glemte dem. Men hver gang jeg hentede noget i fryseren, lå de der og pirkede til min samvittighed. Så i weekenden tog jeg mig sammen. Vi lavede syltetøj sammen, og det blev både hyggeligt og lækkert ;-)

2015-11-11 11.35.32

Farven er ikke imponerende, men det smager rent faktisk fantastisk.

2015-11-11 11.37.16

Som f.eks. her på hjemmebagt rugbrød :-P

Jeg vil derfor dele opskriften, som vi nåede frem til, med jer.

Æble-rabarber-syltetøj med vanilje og stjerneanis:

  • 800 g rensede og skrællede æbler i små stykker
  • 400 g rabarber i små stykker
  • 1½ dl vand
  • ½ del balsamisk æbleeddike
  • 1 tsk vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
  • 2 hele stjerneanis
  • 500 g rørsukker
  • 1½ tsk atamon (valgfrit, men det øger holdbarheden)

Først koges æbler, rabarber, stjerneanis og vanilje i vand og eddike i vel omkring 20 minutter, til frugtstykkerne er godt møre. Så tages stjernanisen op, og hvis man synes klumperne er for store eller mange, så kan man, som jeg gjorde, blende frugtgrøden lidt med en stavblender. Nu tilsættes sukkeret og man koger blandingen videre i yderlige 15-20 min. Så tager man den af varmen og tilsætter herefter atamon, hvis man vil bruge det (det må ikke koge, for så mister det effekten!). Syltetøjet er nu færdigt og kan hældes på rene, skoldede (og evt. atamonskyllede) glas, som lukkes til med det samme.

Pga. det relativt store æbleindhold vil det ikke være nødvendigt at tilsætte stivelse i form af pektin eller lignende, medmindre man gerne vil have en mere tyk/fast marmelade.

Velbekomme :-P

 

2 tanker om “Æble-rabarber-syltetøj med vanilje og stjerneanis

  1. Jeg har slet ikke tænkt på rabarber og æble som kombination. Har hjemmedyrkede rabarber i fryseren (fra mormors have) og nogle æbler kan jeg godt skaffe ;-) må bestemt prøves. Vi spiser meget marmelade og helst hjemmelavet uden atamon/pektin (det er kun fordi jeg er doven, laver hellere en lille portion). Kh. Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>