Æbleskiver – med kefir eller måske kærnemælk

Vi har i en længere periode ikke haft en æbleskivepande, så nu syntes jeg, at det var på tide at få fat i en, så jeg kunne få trænet inden julemåneden :-P

Jeg synes at hjemmelavede æbleskiver smager meget bedre end de mange forskellige købte, som vi har prøvet. Ved at lave dem selv kan man også bruge præcis de råvarer man kan lide.

Vi havde noget hjemmelavet mælkekefir med vanilje (ikke andet tilsat), som jeg valgte at bruge. Syren i kefiren samt i clemetinskrællen (i den opskrift som jeg har brygget sammen) gør, at jeg kunne nøjes med natron som hævemiddel. Derudover er der selvfølgelig lidt gæraktivitet i dejen, men jeg lod den ikke “hæve” så længe.

Jeg brugte:

  • 4 dl sødmælkskefir med vanilje
  • 2 æg
  • 250 g groft Ølandshvedemel (grovere kimdele er sigtet fra i denne type)
  • 1 knivspids salt
  • 3/4 tsk natron
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1 tsk revet økologisk (dvs. usprøjtet) clementinskal
  • 1 spsk rapsolie
  • Smør til at stege i

Det med rapsolien (som er ret smagsneutralt og varmestabilt) er især for at æbleskiverne ikke så let brænder på. Det bruger jeg typisk også i pandekagedej af samme årsag.

Æbleskivepanden, som er af smedejern (denne kan også bruges på induktionskomfur), havde jeg forinden vasket og givet lidt olie i overfladen.

2014-11-20 17.03.48

Alle ovenstående ingredienser blendede jeg sammen til en let luftig dej, som jeg lod hvile ca. 15 min før jeg bagte æbleskiverne. Hvis man vil have dejen endnu mere luftig, kan man piske æggehviderne for sig og vende dem forsigtigt i dejen, lige inden man bruger den. Jeg synes dog ikke, at det er nødvendigt.

2014-11-20 17.01.22

Før æbleskiverne blev bagt, varmede jeg æbleskivepanden op i flere minutter ved godt og vel middel varme. Inden dejen blev hældt i panden, lagde jeg en lille smule smør i hvert hul (en gang for hver ny æbleskive).  Derefter hældte jeg dej i hvert hul til lidt under kanten, så der lige var plads til at dejen kunne hæve uden decideret at løbe over. Jo tættere på kanten, uden at det løber over, når det hæver, jo større og mere runde æbleskiver :-)

2014-11-20 17.25.03

Og fra de kom af panden og på fadet, gik der kun et splitsekund før 3 sultne drenge havde kastet sig over dem :-)

Vi nød dem med rørsukker og hjemmelavet æblegelé med blåbær (den sidste rest af dette fra i sommer :-o )

De blev tilpas luftige og dejligt smagfulde samt godkendt af både drengebanden og undertegnede :-P

Jeg er temmelig sikker på, at man kan erstatte kefiren med kærnemælk og lidt vanilje og stadig få et godt resultat, evt. kan man så tilsætte 1 tsk. natron i stedet for blot 3/4 tsk., når nu der ikke er den luftighed, som kefiren giver, i kærnemælken.

Jeg brugte en spids træpind til at vende æbleskiverne med, af den type man bruger til “madspyd”, og det fungerede perfekt.

Nu er æbleskivepanden altså indviet og bestemt også godkendt :-)

En tanke om “Æbleskiver – med kefir eller måske kærnemælk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>