Hjemmelavet drikkeyoghurt med jordbær og vanilje – med mælkekefir

Det sidste billede på mit forrige indlæg var min nyerhvervede mælkekefir i skummetmælk. Den var lagt i ca. 1½ dl skummetmælk, fordi jeg ikke lige havde andet mælk, da jeg modtog den. Efter 1 døgn ca. var mælken ved at skille og resultatet eddikesurt. Med andre ord kefiren (fersk) var meget effektiv. Der var fra starten ca. 13 g kefirgryn, som dagen efter var blevet til godt 20 g. Mængden af mælk, som den havde stået i var for lille i forhold til hvor aktiv kefiren var, og derfor blev den pivsur. Jeg lod kefiren dryppe af i en sigte og tilsatte grynene til en liter frisk  sødmælk i et patentglas. Jeg lukkede låget på glasset og lod det stå ca. 2/3 døgn til næste dag.

2014-11-15 19.39.20

Så smagte jeg på det og fandt det let syrligt og valgte at stoppe processen.

2014-11-16 10.09.38

Før jeg siede mælken, havde jeg taget omkring 150 g frosne jordbær (fra haven) op af fryseren og skoldet dem kortvarigt og ladet dem ligge i en skål (med vandet hældt fra). I denne skål siede jeg nu mælkekefirblandingen, så kefirgrynene blev i sigten og mælkekefiren (nu som drikkeyoghurt) kom ned i skålen til jordbærerne. Kefirgrynene var nu øget i vægt til 29 g.

2014-11-16 10.15.12

Jeg tilsatte også en tsk. vaniljepulver (ikke vaniljesukker), og så blendede jeg kefiryoghurten, jordbær og vanilje sammen til en lækker drikkeyoghurt.

2014-11-16 10.25.22 2014-11-16 10.28.37

Jeg fyldte drikken på en patentflaske og smagte på et lille glas af den, og mmmhmm den var blød, lækker, let syrlig og med en mild smag af vanilje og jordbær. Den skal nok blive drukket :-)

Jeg satte flasken i køleskabet, hvor den burde kunne holde sig i flere dage, hvis vi ikke drikker den inden ;-)

Kefiren udvikler lidt brus, og kan også udvikle en ganske lille smule alkohol (ligesom vandkefir kan). Jo mere jo længere tid den står. Man skal ligesom ved vandkefir huske at lukke brus ud af flaske/ glas en gang imellem (eks, en gang i døgnet), så der ikke kommer for meget overtryk (og i sidste ende en eksploderende flaske :-o ).

Ligesom med vandkefir burde drikken indeholde godt med gode mælkesyredannende bakterier og gærstammer, som forhåbentligt er probiotiske. Den præcise sammensætning af kefirkulturen vil være forskellig fra hjem til hjem og portion til portion.

 

 

5 tanker om “Hjemmelavet drikkeyoghurt med jordbær og vanilje – med mælkekefir

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>