Hjemmelavet fermenteret tomatsalsa med modne og umodne tomater

De sidste tomater jeg høstede fra friland for godt og vel 2 uger siden, valgte jeg at prøve at fermentere som tomatsalsa, og i går smagte jeg så på den. Den var virkelig god. Frisk syrlig, stærk og med en initial charmerende duft og smag af øl, der hurtigt fordampede om man så må sige. Den er god i tortillas, og hvis man vil have en mildere smag til dip, fungerede det godt at blande den op i creme fraiche.

Den er super simpel at lave, og opskriften får I her:

Fermenteret tomatsalsa:

  • 600 g blandede modne og umodne tomater
  • 15 g havsalt
  • Lidt tørret knust chili
  • Lidt hvidløgspulver
  • 2 spsk sukker

2015-11-06 14.53.59

Tomaterne vaskes i rent koldt vand og blendes sammen med salt og sukker. Der tilsættes chili og hvidløgspulver efter smag og behag (blend lige lidt igen). Herefter hældes blandingen på rene skoldede patentglas. Glassene sættes ved stuetemperatur på en tallerken eller lign. til opsamling af evt. saft, der sammen med luft presses ud ved gummiringen på patentglassene. Allerede efter 1 døgns tid er der godt gang i fermenteringen, der er startet ud fra de naturligt forekommende mælkesyrebakterier og vildgær, der måtte være på tomaterne. Efter nogle dage begynder trykket i glassene at stige så meget at trykket lukkes ud ved gummiringen. Det gælder om ikke at åbne glassene, da intentionen er at den smule ilt, der er i glasset fra starten, skal bruges op i gæringens opstartsfase, hvorefter kuldioxid dannes og ophobes (og danner øget tryk), og dermed virker konserverende sammen med saltet og den dannede mælkesyre fra mælkesyrebakterierne. Sukkeret har jeg puttet i for at “runde smagen lidt af”. I de første dage (især) vendte jeg glassene lidt rundt, for at blande indholdet godt op og få fermenteringen jævnt godt i gang, og for at hindre chancen for mugdannelse, så længe der var ilt tilbage i glasset.

2015-11-06 15.23.49

Her ser man farven af den friske salsa:

2015-11-06 17.19.37

Efterhånden bliver den mørkere orange, og efter et par ugers fermentering godt og vel, ser den sådan ud (ved siden af hele vores græskarhøst ;-), som grundet snegle, kun blev til et enkelt “Baby Bear” græskar).

2015-11-22 09.43.19

Her godt og vel 2 uger efter var salsaen klar til at spise og kom derefter på køl til længere tids opbevaring.

Hvis du vil vide lidt mere om fermenteringsprincipper ved mælkesyregæring som her, så kig f.eks. på mit blogindlæg om mælkesyregæring i saltvandslage her, principperne er nogle af de samme.

Man kan selvfølgelig også bruge blot umodne eller blot modne tomater, med forskellige smagsindtryk til følge :-)

Og til de der ikke kan lide rå tomater (som jeg f.eks.) kan jeg tilføje at fermenteringen giver en anden og meget lækker smag til de rå tomater, så de ikke længere smager af rå tomater ;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>