Høst af det sidste frostfølsomme “grønne” fra haven

Min mobil viser en advarsel fra DMI om snestorm :-o

Godt at jeg så lige har høstet de sidste ting, jeg skulle nå inden frosten for alvor sætter ind.

Jeg høstede først rødbederne i dag, da deres blade har været spist ned af nogle insekter flere gange i løbet af sommeren. Jeg havde dog ladet dem stå i håb om, at de klarede den. De havde da også fine blade nu, men selve roden var for de flestes vedkommende ikke rigtigt udviklet, så høsten blev meget beskeden:

2015-11-20 11.21.14

Men da den selvfølgelig ikke skulle gå til spilde, brugte jeg straks rødbederne til en hurtig varm bønnesalat til frokost.

2015-11-20 11.39.41

Næste trin var at tage de sidste pæne tallerkensmækkerblade ind for at tørre dem til senere brug. Jeg tørrer dem i dehydrator ved 50 grader C. Så bliver de super sprøde og kan let knuses med en lille træmorter. Som friske dufter de af kapers men har en meget kraftigere næsten pebret smag. Som tørrede er smagen mindre skarp, og jeg har f.eks. brugt dem i græskarsuppe.

2015-11-20 13.31.27

Mine ene lille palmekål har jeg taget ind i en krukke for hyggens skyld for nogle dage siden, så må jeg se, om den kan trives eller skal spises. Den anden pakkede jeg lidt ind i fiberdug i dag.

2015-11-20 14.47.49

Morgenfruerne står stadig flot, men overlever ikke frosten, så jeg plukkede kronbladene af de mest friske, og disse bliver også tørret i dehydratoren til senere brug. Der var dog en der var rigtig fin, men som jeg ikke nænnede at tage, fordi der sad en efterårssløv og sikkert kold bi i den.

2015-11-20 14.48.58

Alt i mens tussede hønsene rundt og hyggede sig, uvidende om at de i morgen vil blive lige så overraskede som de plejer, når der kommer sne (hvis det altså kommer ;-) ). Det er altid sjovt at se, når de forsigtigt og med spjættende ben begiver sig ud i den kolde sne, for selv om det forekommer dem lige nyt hver gang, så kan det ikke holde dem inden døre :-D

2015-11-20 14.49.37

Sidst men ikke mindst fik jeg høstet de sidste bladselleri, som desværre havde være langt mere besøgt af små nøgensnegle (formentligt især dræbersnegle) end jeg havde gennemskuet, så spildprocenten var stor. Men jeg fik dem renset, skåret i små stykker og blancheret i vand med lidt citronsaft.

2015-11-20 16.54.55

Og det blev så til ca. 600 g til fryseren.

2015-11-20 17.00.10

Helt spildt bliver de tiloversblevne halspiste bladselleristængler og alle bladene dog ikke, for dem har jeg brugt til at dække jorden i rosenbedet, med direkte kompostering for øje :-). Bladselleri indeholder godt med mineraler, så mon ikke roserne kan få gavn af disse?!

God kølig weekend herfra :-)

2 tanker om “Høst af det sidste frostfølsomme “grønne” fra haven

    1. Jo jeg nåede det jeg ville. Vi fik masser af sne, og desværre knækkede nogle mindre grene af flere træer og hækken lagde sig ned. Det værste var dog at nogle af mine podegrene fra foråret, der var vokset godt til, knækkede :-( Podestedet holdt men grenene kunne ikke klare det. Jeg har lappet på noget af det og håber, at de kan vokse frem igen til foråret uden, at der kommer sygdom i “sårene”.
      Jo man skulle godt kunne fryse bladselleri, når man blot blancherer dem først. Det er dog første gang jeg gør det.
      :-) Rikke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>