Hurtige boller med kefir og natron

Jeg har ofte for vane ikke at følge opskrifter. Dette gælder, det meste jeg laver…også bagning. Jeg arbejder helst ud fra inspiration, og ofte ud fra det for hånden værende søms princip. Sådan var det også i dag, hvor jeg fandt på at bage disse lækre kefirboller.

20170429_1333500

Jeg havde noget hjemmelavet mælkekefir, som havde stået måneder i køleskabet, og var blevet temmelig syrligt, faktisk så syrligt at jeg ikke brød mig om smagen. Jeg ved dog at det ofte er godt at bage med, og jeg laver også gerne “surdejs”-boller eller brød af det, hvor jeg lader det hæve via de naturlige gærstammer, der er i kefiren (kan jeg også finde på med vandkefir). Den hæveproces tager dog lang tid, og det havde jeg ikke lyst til i dag.

Så jeg udnyttede det princip, at natron tilsat syre (herfra mælkekefiren) kan hæve bollerne direkte i ovnen, uden forudgående hævning. Det var i hver fald min arbejdshypotese….

Og sørme om det ikke lykkedes :-)

20170429_162742

“Opskriften” var simpel. Jeg brugte ca. 0,75 l godt syrlig mælkekefir, groft ølandshvedemel (så der blev noget “gods” i bollerne) i en mængde, så den færdige bolledej fik en passende konsistens, vel omkring 1,5 til 2 tsk natron, et æg fra vores skønne havehøns, og noget godt flagesalt til drys (man kan selvfølgelig også putte lidt salt i selve dejen).

Natronen blandede jeg op i en god del af melet, inden dette blev puttet i kefiren. Dette æltede jeg så godt og rimelig hurtigt igennem til en dej (så natron og syre ikke nåede at reagere for meget inden bollerne kommer i ovnen), dejen formede jeg til boller og brugte så ægget til at pensle med og flagesaltet på toppen af bollerne.

Så kom jeg bollerne direkte i en forvarmet ovn (200 grader varmluft), og bagte dem i ½ time.

De blev lækre og dejligt mættende :-)

Jeg fik 17 boller ud af den portion.

Hvis du vil lave noget i denne stil, så er denne opskrift lidt på slump, og du må derfor tage højde for dette :-)

Leverandørerne af vores æg:

20170417_110341

God weekend til alle :-)

 

 

 

2 tanker om “Hurtige boller med kefir og natron

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>