Kontinuert bryg af vandkefir – Del 2

For 2 dage siden startede jeg et forsøg med kontinuert bryg af vandkefir.

Det er selvfølgelig for tidlig med nogle endelige konklusioner, men foreløbig går det sådan:

  • Før tapning af første prøve af vandkefir vippede jeg 5 liters glasset med taphane bagover, så der ikke lå kefirgryn i vejen for taphanens indre åbning.
  • Så trak jeg glasset frem til kanten af vindueskarmen, så jeg kunne holde en kop eller flaske under hanen.
  • Jeg åbnede låget på glasset på klem (løsnede patentlåsen), så overtryk i flasken fra det dannede CO2 (brus) kunne slippe ud, og lod låget være på klem, mens jeg tappede først smagsprøver og siden til glas og flasker (hvis låget ikke er lidt åbent, kommer der hurtigt undertryk i glasset, og så vil kefiren ikke løbe ud af hanen).

Der var intet problem med at kefirgrynene løb ud af hanen, eller stoppede denne til!

Vi prøvesmagte, og jeg syntes det var lidt for sødt endnu, men dermed perfekt til en 2. fermentering på flaske. Drengene syntes, at det var lækkert sødt og fik som jeg lov at drikke et glas allerede her nu efter første fermentering.

2015-06-17 19.17.36

Derudover tappede jeg kefir i 2 patentflasker, som jeg så tilsatte hver et frisk skyllet jordbær (skåret i kvarte) fra haven.

2015-06-17 19.22.21

Jeg lukkede patentflaskerne, og satte dem i en taske, der kan lynes (så jeg ikke får glaskår i hele rummet, hvis jeg glemmer at lukke trykket ud af flaskerne mindst én gang i døgnet under 2. fermentering, som foregår ved stuetemperatur, og som vanligvis giver godt med kulsyre/CO2 i drikken) til 2. fermentering. Når 2. fermentering er slut efter typisk 1 til 2 dage, så sætter jeg flaskerne på køl (så fermenteringsprocessen nedsættes).

2015-06-17 19.22.57

Nu var det så tid til at fylde nye forsyninger på 5 liters glasset.

Jeg tilsatte 2½ liter koldt vand fra hanen og 175 g økologisk rørsukker (svarende til 70 g per liter vand tilsat). Det var mindre, end jeg brugte i starten af processen (100 g/l), men da blandingen var ret sød ved tapning i dag, og da jeg kunne se rester af uopløst sukker på bunden af glasset, valgte jeg at sætte sukkermængden ned.

Rosinerne var, som de plejer, alle steget op og lå i overfladen af væsken, så de var lette at fjerne, hvis jeg ville, men jeg valgte at genbruge dem en ekstra gang, da jeg har erfaring for, at det er ok, fra tidligere. Jeg tilsatte ikke yderligere citron, da der jo var en rest kefir tilbage i glasset, som kunne “kickstarte” processen og givetvis indeholdt en hvis mængde syre.

Så er det bare om at lade den nye blanding fermentere videre ved stuetemperatur nogle dage, med lukket låg og hane (med husholdningsfilm om tappehanen for at holde fluer væk). Låget kan så åbnes lidt ind imellem for lige at udligne trykket under fermenteringen.

2015-06-17 19.30.30

Fortsættelse følger :-)

PS: Hvis I ville følge processen (og min blog generelt), så like gerne denne og følg den på Facebook og/eller via Bloglovin (begge muligheder findes her til højre i margen på computer og heeelt i bunden af siden, hvis du bruger mobilen).

3 tanker om “Kontinuert bryg af vandkefir – Del 2

    1. Jeps, det smager skønt, og indeholder forhåbentlig gavnlige bakterier og gær stammer :-) Men det er nu ikke så svært, når man først har det kørende. Det er lidt som med surdej, når man først har prøvet metoden, finder man ud af det slet ikke er så svært :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>