Kulde på sidelinjen og flade brød med rosmarin

Efter at have stået i kulden på sidelinjen til den mindstes fodboldtræning i dag var det godt at komme hjem til mandens hjemmelavede chili con carne.

2014-11-18 16.46.33

Og  da fingrende var holdt op med at snurre fik jeg sat nogle nemme små rosmarinbrød i ovnen, så hele huset dufter nu :-)

Opskriften er meget simpel. I går aftes blandede jeg:

  • Knapt 300 g grahamsmel
  • Godt 200 g  italiensk durumhvedemel
  • 130 g surdej (se længere nede)
  • ½ liter vand

Dette lod jeg stå og hæve natten over, hvorpå jeg til morgen tilsatte yderligere

  • 150 hvedemel

Og rørte det sammen stille og roligt med en træske. Så lod jeg det hæve til i eftermiddag, hvor jeg forsigtig rørte ca. 5 g groft salt i, og lod det hæve videre i ca. 3 timer, inden jeg med en grydeske hældte den forholdsvis flydende dej på i klatter på 2 bageplader med bagepapir. Der blev 15 brød. Som jeg dryssede med hakket frisk rosmarin og lidt groft flagesalt (synes jeg giver en bedre smagsoplevelse en almindelig bordsalt). Hele hæveprocessen er i øvrigt foregået ved stuetemperatur.

2014-11-18 19.15.42

Pladerne satte jeg i en forvarmet varmluftovn ved 180 grader C i 25 min. Herefter skruede jeg op på 220 grader C og gav dem yderligere 7 min til de begyndte at blive let brune. Så tog jeg brødene ud, og satte dem til afkøling på bageriste.

Brødene skal køle helt af, og så bliver er de lækre sprøde i skorpen, især i kanten.

2014-11-18 20.18.43

De kan så bruges som de er til mellemmåltid, til suppe eller med pålæg eller til sandwich. Manden kalder dem minipizzaer, og de er perfekte at få med som 10-mad i skolen. De smager af langt mere end almindelig “hurtighævet” hvedebrød, da surdejen giver nogle mere komplekse smagsoplevelser, og jeg bilder mig også ind at fermenteringen med surdej, gør brødene (bl.a. hvedeproteinerne) lettere fordøjelige. Noget andet er at også nogle døde(som levende) probiotika kan have biologiske virkninger, men om det lige gælder for noget i min surdej er selvfølgelig gætværk ;-)

Mht. til surdejen, så måtte jeg starte en ny til hvedebrød for nogle dage siden, da jeg havde været glemsom og ikke havde fået taget surdej fra, fra dejen til de gode boller, som jeg bagte forleden :-(. Så i stedet tog jeg en sjat vandkefir (væske fra efter 2. fermentering) og blandende med lidt grahamshvedemel og lidt almindeligt hvedemel, og lod det stå et par dage, til der var gang i processen, og det lugtede godt og syrligt af surdej. Så tilsatte jeg en spsk af min rugbrødsurdej for lige at give den det sidste skub, hvorpå det efter en dag var en fin boblende surdej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>