Kunstkludeværk af garnrester

Hvis man, som jeg efterhånden gør, strikker en del, vil man også få en del garnrester. Jeg synes, at det er synd, at de skal gå til spilde, ikke mindst af ressourcemæssige  hensyn. Så i bedste upcycling stil har jeg valgt at lege lidt med garnresterne. Man kan bruge selv helt små garnrester på den måde, jeg har gjort her. Det er stort set bare tålmodigheden, der sætter grænser.

Først vil jeg lige vise, hvordan jeg efter flere forskellige knudeteknik-, strikkeforsøg mv. er nået frem til en metode, som jeg synes virker for mig (ad modum Rikke ;-) ). Det giver et “rustikt, slidt, smart reparationslook” til de strikkede om man så må sige ;-P

Knudeteknikken starter som, når man laver en såkaldt “magisk knude”, men man trækker ikke de lange ender, på de to garnender der skal sammenføjes, helt sammen, men lader dem løbe parallelt, og strikker dem sådan ind i strikketøjet, så man derved automatisk “hæfter” garnet. Man er derved ikke så afhængig af, at knuderne holder til vask og brug, hvilket kan være et problem, hvis man f.eks. anvender garn i forskellig tykkelse og kvalitet.

Herunder har jeg prøvet at vise, hvordan jeg gør.

2016-04-03 10.22.47

  1. Jeg lægger de to garnrester med enderne side om side, og binder en enkelt knude med hver ende, som vist, og trækker knuden stramt til.
  2. Så trækker jeg i de lange ender, så de to garnrester ligger parallelt.
  3. De korte ender fra knuderne klippes af helt tæt på knuderne.
  4. Nu er garnresterne sammenføjet og ligger parallelt, så de kan strikkes ind i strikketøjet, dobbelt på et kort stykke.

Knuderne fylder ikke så meget, som hvis man havde trukket dem sammen til én “magisk knude”, OG man er sikker på at strikketøjet ikke trævler, hvis en af knuderne løsner sig under brug.

Man kan vikle de sammenbundne garnrester op til et garnnøgle, og strikke med dette, eller binde resterne sammen undervejs, afhængig af lyst og temperament. På den måde kan man have mindre eller mere kontrol over farveforløbet i de strikkede, og man kan evt. også strikke med to nøgler, for at variere yderligere, f.eks. hvis man har en lidt større rest, som man vil bruge som “grundfarve” (som f.eks. den grønne farve på billedet herunder).

2016-04-02 21.56.18

Jeg har med vilje lavet denne klud i et råt look, småfejl og reparationer senere hen vil bare tilføje ekstra “personlighed” til kluden.  Jeg har brugt garn hvor fællesnævneren var “rent bomuld”, men i øvrigt var der tale om forskellige farver, kvaliteter, tykkelser mv. Jeg strikker helst i økologisk garn, men rester af andet garn skal ikke gå til spilde, når nu jeg har det.

Det er sjovt og afvekslende at lave sådan en klud, så det ikke altid skal være fint, pænt og regelmæssigt. Ungerne synes den er rigtig flot og ville være sej som bluse ;-) Så hvem ved, næste gang jeg har mange rester?

 

En tanke om “Kunstkludeværk af garnrester

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>