Selvgjort er velgjort…eller i hvert fald er affektionsværdien høj

Det har i den grad skortet på blogindlæg i denne måned…jeg ved det. Men december har taget en stor bid af mig og mit energiniveau, med sine mest nødvendige vanlige aktiviteter. Derudover har jeg af forskellige årsager ikke kunnet sidde ved computeren længe nok til, at jeg har kunnet skrive et indlæg, selv om jeg har haft nogle stykker i tankerne.

Men nu vil jeg prøve, og en enkelt aktivitet har jeg dyrket de sidste par uger, da den ved et tilfælde viste sig at være perfekt at udføre i tilpas tilbagelænet siddende tilstand, og for øvrigt virker fortrinligt mod rastløsheden ved at måtte sidde stille. Så det har virket afstressende ;-)

Det gælder strikning og til dels hækling. Og fraset et enkelt halstørklæde på store pinde og i tykt groft garn (smart for en ikke øvet) for et par år siden, så har jeg ikke bedrevet dette, siden jeg var barn, og selv der var det ikke noget, jeg brugte meget tid på.

Det var egentlig lidt af et tilfælde, at jeg fandt på det for et par uger siden. Det skyldtes at jeg faldt over en dame (via nettet), som strikker karklude og sælger dem, for så at bruge overskuddet til garn, som hun strikker strømper af til hjemløse eller andre trængende. Da jeg samtidig havde tænkt mig at udskifte vores engangskarklude (som vi som mange andre vasker og genbruger igen og igen) med bomuldsklude, ja så var det ideelt at støtte en god sag mere i samme åndedrag. Så jeg bestilte straks 10 klude i økologisk bomuld. Jeg har netop modtaget dem med posten, og de er fine :-)

2015-12-29 15.33.37

Men hvorfor nu skifte de karklude/altmuligligklude ud? Disse farverige klude, som mange bruger, er jo billige og anvendelige. Ja, men ak, det er gået op for mig, at de er blandt nogle af de ting, der afgiver mikroplast til omgivelserne, og når man vasker og genbruger dem skulle problemet angiveligt blive endnu mere udtalt. Og du har sikker hørt om, hvor meget af dette mikroplast ender… rundt omkring i miljøet….heriblandt i stor stil i honning :-o

Nu kan man jo sige, at mange ting kan afgive mikroplast, men mange bække små giver jo stor å, og et enkelt sted at starte er jo at skifte disse klude ud.

Men hvad så med bomuldsgarnsproduktionen? Den konventionelle sviner vist også en del, og hvad er så værst? Derfor tænkte jeg at økologisk bomuldsgarn var vejen frem, og ja, det løser jo nok også en del af problemet, men selve produktionen af bomulden er vist i sig selv også ret ressourcekrævende og ikke bæredygtig, selv om jeg har hørt om enkelte tilfælde, hvor man skulle have taget hensyn til problematikken og fundet en rimelig løsning på det også.

For nyligt læste jeg også at bambusgarnproduktionen, som jo ellers også udråbes som bæredygtig, langt fra er det, i hvert fald for den konventionelle dels vedkommende. Og lur mig om noget lignende ikke gør sig gældende for hør og uld.

Med andre ord, så må man under alle omstændigheder have genbrug og nedsat forbrug med i tankerne, hvis man vil tænke på også det klimamæssige miljø.

Nå, men mens jeg ventede på, at de ovennævnte klude skulle laves og komme med posten, kom jeg til at tænke på, at jeg havde nogle garnrester fra ungernes diverse kreative tiltag liggende. Så hvorfor ikke selv prøve at strikke nogle klude også?!

Som tænkt så gjort. Det blev til flere forskellige klude af restegarn.

2015-12-16 19.12.07

Og så kom jeg lige til at lave en kongekåbe til yngstesønnens yndlingsminion (Bob) af rester.

2015-12-16 11.11.51

Og da jeg nu var i gang med at øve mig i at strikke, ja så måtte jeg jo liiiige strikke nogle klude til min dejlige mormor.

2015-12-23 11.22.44

Der måtte jeg dog ud at købe garn først, også til nogle af de andre projekter, og der var det at jeg opdagede, at det var nærmest umuligt at opdrive økologisk garn i forstæderne…suk. Så jeg måtte også ty til det “almindelige”, fraset at jeg lige købte det sidste restparti økologisk bomuld i en lokal garnbutik. Så på sigt er det nok på nettet, at jeg må finde økologisk garn. Hvis I derude har nogle gode steder på nettet, hvor I køber det, så giv mig endeligt et praj :-)

Nå, men jeg forsøgte også at lave en minionsbukselap, i håb om at drengene ville lade mig lappe nogle af deres huller på buksebenene, meeeen det lykkedes ikke at få lov, da det åbenbart ikke er sejt, at have lapper på hullerne (suk ;-) ).

2015-12-23 01.44.02

Lappen blev i stedet brugt til en hue til den yngste.

2015-12-26 20.44.57

Og da den ældste så også ville have en Minionshue måtte jeg kreere en til ham også.

2015-12-30 10.01.47

Godt nok er det ikke perfekt, det jeg laver endnu, men drengene er glade, og som jeg plejer at sige til dem (når de ikke er tilfredse med deres resultater), så gør øvelse mester, så jeg må jo bare øve videre med det der strikke- og hækleri :-P

Godt nytår til alle jer derude :-)

 

5 tanker om “Selvgjort er velgjort…eller i hvert fald er affektionsværdien høj

  1. Hej Rikke
    Det er interessant, det med de billige engangsklude! Jeg har selv overvejet at udskifte mine med hjemmestrik, men har manglet det afgørende argument. Kan du huske, hvor du har læst det med afgivelsen af mikroplastik?
    I øvrigt, tak for en god og interessant blog og godt nytår! :)
    Kh Grethe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>