Super simpel pizzadej lavet med vandkefir og en lille “update på mit mjødforsøg”

Det er weekend og den ældste af drengene ville gerne have hjemmelavet pizza, så vi købte ind til den helt rigtige pizza, og jeg startede i går en super nem dej, som jeg lige vil dele med jer.

Pizzadej med vandkefir som hævemiddel:

  • ½ liter vandkefir, som har gæret i hvert fald 1-2 dage
  • 1 kg groft Ølandshvede (eller anden hvedemelstype med et højt protein indhold. Den mel jeg brugte, har jeg fået oplyst indeholder ca. 13 g protein og ca. 8,5 g kostfibre pr. 100 g, så det er i den grove/”tunge” ende)
  • 3 g salt

Dette æltes godt sammen til en elastisk dej.

2015-11-05 13.35.58

Denne dej sættes nu overdækket til hævning ved stuetemperatur i ca. 1 døgn.

Og vupti, så har man en godt hævet blød og elastisk dej.

2015-11-06 16.51.30

Denne dej kan der nu æltes en smule mere mel i, så den tilpas fugtig, men ikke våd og klistret, men slipper let og er til at lave fine pizzabunde af. Der er til i hvert fald to store fyldte bageplader (mere hvis man laver dem rigtigt tynde). Hvis man laver pizzabunden godt tynd, bliver den lækker sprød (vi lavede to og den med den tyndeste bund blev klart mest sprød).

Så er det ellers bare at putte yndlingsfyldet på og bage den i en forvarmet ovn ved høj varme til den er sprød og gylden. Vi fik det bedste resultat ved 275 grader C i varmluftsovn.

2015-11-06 18.22.06

Hvis man har mulighed for at bage på en pizzasten vil det formodentlig være rigtigt godt, men vi skulle bespise i alt 2 voksne og 3 sultne 7-9 årige, så der var ikke tid til at lave flere mindre pizzaer på pizzasten, så det blev to familiepizzaer på store bageplader….og rub og stub blev spist ;-)

Og så lige en lille update på mit lille mjødprojekt “Vildgæret mjød med umodne æbler” (således del 4 ;-) ): Jeg fik nemlig besøg af en veninde i sidste weekend, der gerne vil smage, selv om den ikke har ligget så længe endnu på flaske. Vi smagte, og jeg kan sige, at den har fået en del mere dybde i smagen end sidst. Den er selvfølgelig stadig godt tør/med en del syrlighed, men er blevet mere afrundet og ikke så “rå” i smagen. Den dufter af frugt, lidt honning og øl, men smager mere hen ad en tør vin med en del syre og en lidt rund frugtsmag under syren, om man så må sige. Den prikker en anelse, og jeg kan godt lide den tørre syrlighed, men hvis man primært er til søde vine, så er det nok ikke noget. Men jeg er personligt generelt ikke til søde vine eller øl, så for mig er den ikke så tosset :-P

Men jeg vil prøve at lagre den endnu længere, for at se om den bliver endnu mere nuanceret/dybere i smagen, i hvert fald et par af flaskerne (så kan det godt være den flaske jeg har taget hul på ryger inden, for den er bestemt drikkelig nu, og den skulle jo nødig blive dårlig ;-) ).

God weekend herfra :-)

 

 

 

 

 

 

8 tanker om “Super simpel pizzadej lavet med vandkefir og en lille “update på mit mjødforsøg”

  1. Lyder som om du har lidt af en success med din mjød, det kan være den bliver svær at holde på ;) Der er ligeså mange råd om mjød som der er mennesker der brygger – jeg siger omstikning hver tredie måned og helt klar efter et et år, men du skal følge hjertet. Tak for en god blog! Har selv haft vand-kefir, mon der er en åbning til en brygge-metode her…

    1. Ja du har ret, der er et utal af måder at brygge mjød på, og førhen havde hver familie der bryggede, jo også hver sin udgave. Mht til vandkefir, så gælder det også om at følge hjerte, smag og behag, med bryggetid og hvad man putter i mv.
      Jeg har eksperimenteret med kontinuerlig brygning af den første fermentering af vandkefir, og bruger denne metode i perioder hvor vi drikker forholdsvis meget vandkefir. Ellers er jeg også rigtig glad for mælkekefir, som jeg også brygger en del af.
      Her i dette link og i flere afterfølgende indlæg kan du se hvordan jeg gjorde med den kontinuerlige brygning.
      http://hvorsvaerterdetlige.dk/kontinuert-bryg-af-vandkefir/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>