Tips til lækker tyk hjemmelavet “yoghurt” på sødmælk med mælkekefir

Jeg har nu lavet hjemmelavet drikkeyoghurt med mælkekefir i et års tid nu, og vi drikker det stadig lystigt. Til dette bruger jeg som tidligere nævnt mælkekefirgryn. Som ses her på billedet.

2014-11-16-10_15_12-300x225

De indeholder blandt andet en symbiose af forskellige mælkesyrebakterier og gærstammer.

Jeg bruger generelt 1 spsk. gryn pr. liter mælk, og jeg bruger for det meste sødmælk (økologisk). Tidligere lod jeg det stå 18-24 timer i et patentglas på køkkenbordet, hvorpå jeg siede grynene fra og tilsatte dem en ny portion mælk (hvis de ikke kom på “pause” i lidt mælk i køleskabet, til jeg skulle bruge dem næste gang). Mælken, der havde stået i patentglasset på køkkenbordet, var nu pga. mælkesyrebakterier mv. blevet til en form for drikkeyoghurt, som havde en konsistens svarende hertil, og jeg tilsatte så bær, krydderier eller lign. til drikken, og vi nød den med dem samme eller gemte den på flaske i køleskabet, hvor den kan holde ret længe (den gærer langsommere videre i køleskabet). Inden vi drak det, eller det blev hældt på flaske, blendede jeg det sammen med bær mv., for at få det jævnt i konsistensen, da der godt kan udskilles valle, når det gærer/fermenterer/syrner.

Jeg har også prøvet at bruge fløde, som giver en tykkere mælkekefir, og det er rigtig lækkert, men også temmelig fedt. Med fløde kan man således lave hjemmelavet “creme fraiche”.

Jeg har dog nu efter en del forskellige forsøg fundet ud af, at man kan lave tyk mælkekefir ved blot at bruge sødmælk, men bruge en lidt anden metode til at lave den på.

Jeg bruger 1 spsk mælkekefirgryn pr. liter mælk i et patentglas som ovenfor beskrevet (jeg laver typisk 2 liter ad gangen nu). Så lader jeg det stå på køkkenbordet i omkring 18 timer +/- (kommer sig ikke helt så nøje), og så sætter jeg det i køleskab MED grynene i stadig. Glasset lader jeg så stå i omkring en uge (igen +/-) og det gærer/syrner/fermenterer nu videre i køleskabet og bliver lækkert tykt med kun meget begrænset udskillelse af valle.

2015-11-13 12.25.08

Så kan jeg ellers si grynene fra ved at presse denne tykke masse med gryn gennem en nylonsi, mens jeg rører og skraber med en ske i bunden af sien (indersidens bund især) med en ske. Grynene lægger sig typisk øverst i glasset, så man kan i øvrigt nærmest tage dem væk med en ske. Nu er der en lækker cremet mælkekefir i skålen under sien. Den har konsistens a la yoghurt naturel. Hvis man blender mange væskeholdige bær i (som jeg typisk gør), så bliver den selvfølgelig lidt tyndere, men stadig tykkere end drikkeyoghurt.

2015-11-13 12.35.05

Her er en flaske med frisklavet mælkekefir af den type, med brombær og vanilje. Lækker mild syrlig smag.

Selv om mælken står med kefirgrynene i en uge i køleskabet, bliver den slet ikke ubehagelig sur eller gæret, som man nogle gange kan opleve, hvis man lader mælkekefirdrik med bær (og uden gryn) i stå i køleskabet i laaang tid. Bærerne speeder typisk denne proces op.

De gryn man sier fra, kan naturligvis bruges igen til en ny portion, eller gemmes i køleskabet i lidt mælk, til næste gang man skal bruge det, og de formerer sig gerne stille og roligt, så man har nogle gryn at dele ud af eller bruge til at bage med eller lign.

Husk at du også kan kigge lidt mere om mælkekefir andre steder på bloggen bl.a. her (og søg evt. på mælkekefir i søgefeltet her på siden). Og vil du gerne drøfte, hvordan man laver mælkekefir, kan du gøre det i samme Facebook-gruppe, som jeg linker til i et af mine indlæg om vandkefir her, og du kan også søge på vandkefir her på bloggen, hvis du vil læse om nogle af mine projekter med vandkefir (bl.a. kontinuerlig brygning).

:-)

 

En tanke om “Tips til lækker tyk hjemmelavet “yoghurt” på sødmælk med mælkekefir

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>