Ud af hovedet sokker

Jeg har desværre haft lidt af en strikkeblokade en periode, hvilket er ret ærgerligt, når jeg ellers har haft god gavn af det som “stressreduktion”. Her på det sidste har jeg dog så småt fået hul på bylden igen, ikke mindst ved at gøre det på den kreative måde, hvor jeg selv finder på ideer til opskrifter og “former” med hoved og hænder, og arbejder mig frem til et færdigt resultat. Det at arbejde med garnet, føle det, se farverne osv.

På den måde fik jeg arbejdet mig frem til en sokkemodel/-opskrift, som jeg synes er god.

Det bærende element i denne sok er, at den er strikket i dominostrik i foden, hvor to dominoelementer (en stor som sål og sider, og en lille ovenpå foden) er vinklet, så der er godt med stræk i fodens længde, så pasformen bliver god, når foden strækker det strikkede ud (og man ikke har strikket sokken for stor!). Man kan bruge dem både til smalle og brede fødder, da de også kan give sig meget i bredden.

Da jeg jo ikke er professionel, og har en hær af hjælpere bag mig, kan jeg ikke give dig en fin opskrift med mange forskellige nøjagtigt angivne størrelsesvariationer, men jeg kan give dig en opskrift på en almindelig str. 37-38, samt et nogle fif til en almindelig str. 40-41 i noget andet garn, og så kan du nok med lidt snilde, fifle dig frem til en størrelse, du kan bruge. Som før nævnt er det vigtigt ikke at lave den for stor, da pasformen så bliver dårligere (slatten om foden). Hele sokken (fraset den øverste ribkant) strikkes i øvrigt i ret og dominoretstrik. Rart for dem som har det svært med vrang.

Rikkes sokker i str. 37-38:

20180108_231524 20180108_231358

Jeg har brugt almindeligt tyndt strømpegarn, hvor labelen var væk (godt det samme, man skal gerne kunne bruge det garn man har lyst til og så tilpasse opskriften). Jeg udregnede strikkefastheden ved retstrik til 23 masker gange 47 pinde (på pind 2,5). Til foden brugte jeg pind 2,5 og til skaft brugte jeg pind 2 (du kan her bruge rundpind med magic loop teknik, som jeg, eller selvfølgelig strømpepinde, hvis du er mere til det)

Og gør så følgende:

 • Slå 81 masker op
 • Strik 7 pinde ret (første pind er vrangsiden). Obs se * længere nede.
 • ¤Strik nu dominostrik ved at markere den midterste maske, strik ret til en maske før denne , tag masken løst af. Strik nu de næste to masker ret sammen og træk den løse maske over de sammenstrikkede (på den måde tager du 2 masker ind i på midten af pinden) strik ret resten af pinden. Næste pind strikkes blot ret.¤ (*Hvis du vil have en “kædekant”, som nogle dominostrikkere bedst kan lide, så strik sidste maske på hver pind vrang, og tag første maske løst af på hver pind).
 • Gentag nu fra ¤ til  ¤ på hver retpind til der er 25 masker tilbage på pinden. Hver vrangpind strikkes ret.
 • Der lukkes nu løst af, og det strikkede foldes over midtlinjen, med retsiden indad og de 25 netop aflukkede masker syes sammen i en ikke for fast eller tyk søm, evt. med maskesting (denne søm kommer til at ligge mod hælen af foden, og skal helst ikke ende med at genere der).

20180109_203352

 • Ved den modstående spids på det strikkede strikkes nu 41 masker op fra retsiden, så den midterste maske kommer til at ligge lige ved spidsen (maske 21) og 20 masker kommer til at ligge på siderne langs hver kant.
 • Der strikkes en pind ret
 • Herefter strikkes der dominostrik, som ovenfor beskrevet (sv.t. 2 masker ind på midten af hver retpind, og ret på hver vrangpind), til der er én maske tilbage på pinden, og tråden trækkes gennem denne og strammes til.

20180109_220650

 • Nu syes (fra vrangsiden) de resterende frie opslagskanter på det første dominostykke sammen med den frie kant af det andet dominostykke. (igen pas på sømmene er smidige og ikke for tykke).
 • Nu har du så “foden” på sokken, og der skal strikkes skaft på ved at strikke 63 masker op langs retsiden af hele den frie kant på “foden” (start bagpå ved sammensyningen). Dette gøres på pind nr. 2 og skaftet strikkes nu først i retstrik rundt, så det bliver glatstrik.
 • Efter 5 omgange glatstrik (startende midt bag på hælen) strikkes næste omgang 3 ret, 2 ret sammen, 3 ret, 2 ret sammen osv. resten af omgangen, dette gentages indtil der er 3 masker tilbage på omgangen, disse strikkes ret.
 • Der strikkes nu fortsat glatstrik til skaftet måler 11 cm. Sidste maske på sidste omgang glatstrik, strikkes der to gange i samme maske, så der ender med at være 52 masker på en omgang (så det passer med et tal 4 går op i, og det falder pænt med at der kommer til at være vrangmasker herover), og herefter strikkes afsluttende dobbeltribkant 2 ret, 2 vrang, 2 ret, 2 vrang osv…..på 15 pinde og lukkes af (ikke for stramt!)

Når man laver skaftet, kan man prøve sokken på ind imellem, for at se om der skal tages mere ind på et tidspunkt, så pasformen bliver bedste mulig.

20180106_204948

 

Fif til str. 41-42 af Rikkes sokker:

20180106_152806 20180106_232639

Ved garn på pind nr. 2,5 og strikkefasthed 23 masker og 52 pinde (andet strømpegarn end ovenfor).

 • Slå 95 masker op
 • Strik 7 pinde ret
 • Strik dominostrik
 • Afluk som ovenfor ved 25 masker på den store dominolap (syes sammen som ovennævnt)
 • Strik 47 masker op fra aflukningskant omkring spidsen af den store lap
 • 74 masker strikkes op til skaft på pind nr. 2
 • Efter 5 omgange glatstrik tages ind som ovenfor (3 ret, 2 ret sammen gentaget) og efter yderligere 5 omgange glatstrik kan man tage ind igen eller ej afhængigt af normal eller tyk ankel og/eller læg.
 • 12 cm glatstrikket skaft afsluttes med et passende stykke dobbeltrib.

På den sok jeg lavede og som passer med str. 40-41 tog jeg ind over to gange (med 5 pinde glatstrik imellem) til en slank til almindelig ankel.

Her ses de to sokker til sammenligning. Som man kan se, er faconen lidt pudsig ud uden fod i.

20180109_195715

Husk du må gerne bruge opskriften privat og referere til den med kildehenvisning (evt. link), men du må ikke anvende opskriften kommercielt :-)

Følg gerne min side via Facebook og/eller Bloglovin (link hertil i margen eller bunden af siden). På forhånd tak :-)

(og ja for den opmærksomme læser sidder sok nr. to ikke helt så godt på min fod, den er nemlig 3-4 nr. for stor ;-) . Men min anden “fodmodel” er ude at rejse ;-) )

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>