Vandkefir – 2.fermentering (2F)

Der er virkelig gang i min nyerhvervede vandkefirkultur. Den har stået og sydet og boblet siden i går, og allerede efter ca. 23 timer lugtede den så tilpas gæret og smagte let sødt og let gæret, at jeg valgte at prøve at stoppe 1. fermentering (1F). Da det også så ud til at kefir-“krystallerne” var vokset betydeligt antog jeg, at det var ok.

2014-11-02 16.34.48 2014-11-02 16.35.20

Selvom jeg havde ledt højt og lavt i diverse butikker i dag, så var det ikke lykkedes mig at finde en si, der ikke var lavet af metal, og da metal ikke skulle være optimalt til håndtering af kefir, så valgte jeg i stedet, at si min blanding igennem en ren skoldet stofble (mine saftklæder var til vask). Først havde jeg dog fisket det meste figen op med en ren skoldet plastske.

2014-11-02 17.01.41

Jeg skyllede “krystallerne” i rent vand, og vejede dem. Og sørme om de ca. 40 g kefir-“krystaller” ikke var blevet til 80 g siden i går! Så der har virkelig været gang i den.

Den filtrerede væske fordelte jeg i to rene skoldede patentflasker med godt med plads over væsken, så  der er plads til luftudviklingen, så trykket i flasken ikke bliver for højt for hurtigt (vil helst ikke have eksploderende flasker ;-) ).

Jeg tog nogle frosne jordbær (fra haven i sommers) og nogle frosne brombær (som jeg har sanket i sensommeren), og puttede dem i flaskerne. En slags bær (kortvarigt skoldede) i hver.

2014-11-02 16.55.05 2014-11-02 16.57.30

De vaskede kefir-“krystaller” satte jeg “over” til en ny 1. fermentering, denne gang med knapt en liter koldt vand, 85 g økologisk rørsukker og så godt ½ dl. af mit forrige fermenteringsprojekt, altså fra den flaske af dette, som jeg har i køleskabet. Heri er der stadig noget sukker, og så citron og forhåbentlig lactobacillus rhamnosus (LGG) mv.? Jeg vil nemlig gerne have nogle (flere?) LGG i min kefirkultur, hvis det kan lade sig gøre, og så tænker jeg, at det vil være godt med noget modspil af citrus til den søde let gærede smag af vandkefir-drikken.

2014-11-02 17.25.08

Flasker og glas står nu på køkkenbordet til i morgen, mens de er i gang med henholdsvis 2.- og 1. fermentering (2F og 1F).

Det bliver spændende at prøvesmage i morgen, jeg har allerede efter et par timer konstateret, at der er luftudvikling/trykstigning i flaskerne, ved at linde på propperne.

 

 

 

 

4 tanker om “Vandkefir – 2.fermentering (2F)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>