Vandkefir start

Sidder her vel nærmest lykkelig, efter en god middag med familien.

I dag har jeg været ude at hente en portion vandkefir-“krystaller”, som en sød sjæl har givet mig :-) . Jeg blev inspireret til at prøve at lave vandkefir selv efter mit seneste forsøg med fermentering. Jeg vil undlade at komme ind på, hvorvidt vandkefir er sundt og med gode egenskaber eller ej. Vandkefir er forskelligt fra gang til gang, og kulturen kan være ganske forskellig, afhængigt af hvor du har den fra, og kan indeholde mange (over 60) forskellige bakterie- og gærstammer (og logisk nok er det derfor ikke så enkelt at generalisere ang. evt. virkninger eller ej).

Jeg fik ca. 40 g kefir-“krystaller” (sådan nogle vingummi-agtige dimser) og besluttede, at give dem godt med sukker og lidt tørret daddel at vokse på her til start. Så følgende blanding blev lavet.

  • ca. 40 g  kefir-“krystaller”
  • 85 g økologisk rørsukker
  • 3 tørrede økologiske dadler uden sten
  • 1 liter koldt vand fra hanen

Jeg hældte det kolde vand i et nyskoldet henkogningsglas, så vandet lige fik en anelse (ikke decideret varm) temperatur, så sukkeret bedre kunne opløses. Dadlerne åbnede jeg lige op, så de havde en større overflade.

2014-11-01 19.48.04 2014-11-01 19.23.28

Her ser man blandingen i mit gamle fine Frisco-henkogningsglas. Det har et glaslåg, der ikke lukker helt tæt, hvis trykket stiger (så lukkes der luft ud). Man kan også bruge et stykke klæde, fastgjort med gummibånd, over i stedet, men måske går processen i glasset lidt hurtigere med låg på.

Nu skal det så stå ved stuetemperatur i 1 til 2 døgn, inden jeg gør yderligere. Nu håber jeg, at det vil trives. “Ønsk mig held og lykke!” ;-)

 

PS: Jeg er blevet bedt om at linke til en Facebook gruppe (af opretteren af gruppen), hvor man kan se og udveksle erfaringer angående fermentering med bl.a. Kefir. Den er både for begyndere og garvede og hedder Kefir og Kombucha DK . Gruppen har etårs jubilæum her d. 7 november og rummer p.t. knapt 800 medlemmer.  Der er godt gang i gruppen :-)

5 tanker om “Vandkefir start

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>